Alla talar svenska

tisdag, 17 maj, 2011

Sömnen störd av katter och russ

Filed under: katten,norska företeelser — allatalarsvenska @ 14:05

I natt kl 04:00 tyckte lilla katten att det var dag och ville bli utsläppt. Det meddelade hon genom att jama högt och missnöjt, rakt i mitt öra. Nog för att det är hennes födelsedag idag (2 år och världens äldsta kattunge…), men någon måtta får det vara så hon blev utkörd ur sovrummet och elaka matte stängde dörren.

Jag somnade om men friden blev inte långvarig. Rätt som det var dånade det musik utifrån, med kraftig bas och en kacklande kyckling som ”sjöng”. Då var klockan ca 05:20. Först tänkte min trötta hjärna att grannen hade en ny ”skojig” väckarklocka, men när en bildörr slog igen och ljudet dämpades något insåg jag – det är en russebuss. Förmodligen skulle någon hämtas upp till frukost innan 17-majtåget.

Jag har visst inte avhandlat fenomenet russ här i bloggen, så det är på tiden. Russ i det här fallet är inte – som man kanske kunde tro – små trinda hästar. Det är istället elever i sista årskursen på videregående, dvs gymnasiet, som festar i sisådär en månad innan deras slutexamensperiod börjar. De dyker upp i slutet av april (tidigare och tidigare varje år tycker till och med jag efter bara 3 års observationer 🙂 ) och avslutningen är 17 maj.

I konceptet ingår att man ska springa runt iklädd (oftast röda) snickarbyxor och göra mer eller mindre sex- och spritfokuserade uppdrag för att samla ”knutar”. En annan viktig beståndsdel är russebussen. Det kan vara allt från en risig minibuss till en fullstor buss med bar, scen, ljudanläggning och extra allt. Här är ett exempel från i år, där ett gäng killar har lagt 2,3 miljoner(!!) på sin buss. Med bussen transporterar man sig till olika fester, eller så ställer man upp bussarna i ring på valfri parkeringsplats och skapar sin egen fest. Det ligger en sån parkering på andra sidan skogen, så vi har hört ”ooooompf-oooooompf-ooooompf” ett par nätter.

Givetvis är det massa skriverier varje år om alkoholkonsumtionen, trafikfarliga bussar, pengabruket, farliga knutuppdrag, störande beteende osv osv. Det intresserad läsaren kan studera vidare på egen hand genom att söka på russ i valfri norsk tidning. Ska man tro vad man läser är en genomsnittlig nolle-p på en svensk högskola som ett bibelmöte i jämförelse. 🙂 Men i och med idag är det slut för i år, lugnet är återställt och pressen måste hitta något annat att oja sig över ända till nästa år. 😀

17-majfirandet är för övrigt inget för morgontrötta. De flesta organiserade aktiviteter börjar kl 08:00 och enligt insatta källor är det vanligt med någon form av organiserad frukost innan dess, både för barnfamiljer och för partyfoket (men menyn varierar 😉 ). Inte undra på att russen var igång redan 05:20 då. 🙂

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: