Alla talar svenska

torsdag, 2 september, 2010

RUT och föräldralösa barn

Filed under: övrigt — allatalarsvenska @ 23:09

Uppdrag Granskning visade igår en dokumentär på SVT med namnet "Euro-orphans – de övergivna barnen". Programmet går att se på SVT Play. I korthet handlar det om lettiska mammor som lämnat sina barn i hemlandet, för att ta jobb som städerskor i Sverige. Barnen i reportaget bor med pappan eller hos släktingar.

I den efterföljande chatten hävdar reportrarna envist att det inte är en känga mot RUT-avdraget utan att de bland annat valt det här ämnet för att "fenomenet i Europa (i modern tid) är förhållandevis nytt". Eh?? Det kanske ni ska ta och berätta för alla portugisiska kvinnor som jobbat som städerskor och hembiträden i Frankrike och Spanien. En och annan irländare i exil kan nog känna sig träffad också. För att inte tala om alla finländare, greker, ungrare, jugoslaver, italienare och turkar som kom till Sverige för att jobba i industrin. Eller nej, de räknas ju inte för de var till största delen män och, citat, "det är ofta först när mammorna åker som barnen drabbas". Japp, om man bor med sin pappa är man föräldralös, så är det! *svingar stora ironisläggan*

Givetvis vore det bättre om föräldrar både kunde ha jobb och bo med sina barn, och givetvis måste de som kommer till Sverige för att arbeta ha vettiga villkor, men att göra det till någon sorts snyfthistoria där de som anlitar städhjälp ska känna sig skyldiga är inte rätt vinkling. "I soptunnan!" som Sverker skulle ha sagt.

Annonser

1 kommentar »

  1. Håller absolut med dig! Min pojkväns mamma och moster växte upp med sina morföräldrar i en liten by i Grekland, medan föräldrarna arbetade i Tyskland. Och de var knappast de enda precis.

    Det är lite som alla frågor om invandring och mångkulturella länder, det är knappast ett nytt fenomen heller men alla får det att låta som om det är något helt nytt och okänt. Kanske på lite andra sätt, men ändå.

    Kommentar av Karin — måndag, 6 september, 2010 @ 19:09 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: