Alla talar svenska

torsdag, 11 mars, 2010

Falska vänner

Filed under: norska företeelser — allatalarsvenska @ 20:03

Oftast är norska ord tillräckligt lika svenska för att man ska kunna förstå vad det är utan större ansträngning. Ibland är de helt annorlunda så man får lära sig dem, eller skulle ni gissa att fortau betyder trottoar, till exempel? I vissa fall är orden så kallade ”false friends” så man tror man vet vad det är med det är något helt annat. Ett sånt ord är kvarter. Det är inte en grupp med hus, utan det är en kvart. Femton minuter alltså. Så om man säger – på svenska – ”det är bara ett kvarter bort” till någon som frågar efter vägen, då går de garanterat för långt. 🙂

Kvarter heter kvartal på norska. En tremånadersperiod heter också kvartal, precis som på svenska. En (skol)termin däremot heter semester, som på engelska. Semester heter ferie. Termin används om en tids- eller betalningsfrist och kan variera i längd, men oftast hör man termin om vilket datum en gravid kvinna väntas föda (i alla fall i min värld, för varenda människa verkar få barn just nu).

När man fått barn ska man inte ansöka om barnebidrag, i alla fall inte om man fortfarande lever med barnets far, eftersom det är underhållsbidrag. Barnbidrag heter istället barnetrygd.

Två ord som inte är några falska vänner men ganska skojiga är muldvarp och flaggermus. Ni kan nog gissa vad det är. Lasso har fått heta båda den här veckan eftersom hans ögon svullnade igen så han inte såg något, och när de svullnade tillbaks blev han ljuskänslig och fick ligga i ett mörkt rum. Det var väldigt synd om honom för det gjorde ont också, men han är bättre nu som tur är.

Annonser

2 kommentarer »

  1. De är luriga, de falska vännerna, finns en hel del mellan svenskan och danskan med…

    Oj då, vad hände med ögonen? Konjunktivit?

    Kommentar av annieverse — söndag, 14 mars, 2010 @ 06:03 | Svara

  2. Infektion i kombination med allergisk reaktion, troligtvis utlöst av en träningsmatta. Ögonläkaren skrev ut en hel arsenal med mediciner, så nu är han bra igen. Träningsmattan har blivit vädrad och skrubbad i duschen, men den luktar fortfarande illa så det är några skumma kemikalier i/på som inte går bort.

    Kommentar av allatalarsvenska — måndag, 15 mars, 2010 @ 16:03 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: