Alla talar svenska

måndag, 9 november, 2009

Kylskåpsrensning

Filed under: mat,observationer — allatalarsvenska @ 22:11

Vi hade några rökta korvar i kylen som behövde ätas upp. I bilen hem idag enades vi om att det lät som ett bra förslag att skiva ner dem i en pastagratäng.

Jag brukar vara ganska bra på att sno ihop maträtter utan recept, men eftersom en gratäng ska bli lite krämig utan att vara blöt tänkte jag att det var bäst att googla en runda och se om jag hittade något recept. Det blev det här, Pastagratäng med chorizo eller annan stark korv. Ja, om man ens kan kalla det för recept eftersom det står något i stil med ”du kan till exempel ha i de här sakerna, eller något annat du har i din kyl”. 🙂

I min tappning blev det:

  • Två slattar pasta, skruvar och penne
  • Tre rökta korvar
  • En gul lök
  • Färdig tomatsås med basilika
  • En klick färskost med parikasmak
  • En klick överbliven rømme
  • En stor näve riven Jarlsberg
  • Lite chilipulver, salt och peppar

Det blev massor med mat! Gott blev det också. 🙂

Nu under kvällen råkade jag klicka mig till bloggen Kryddburken. Vad handlar ett av dagens inlägg om? Jo, om att ta vara på maten och inte slänga så mycket. 🙂 Bra inlägg.

På sista tiden har jag faktiskt stört mig på hur ängsliga folk verkar vara när det gäller matvaror som stått öppna i kylen eller som passerat bäst-före-datum. Det finns ju några få saker som man ska vara extra försiktig med, tex rå köttfärs, men i de flesta andra fall är det ju bara att titta, lukta och smaka. Är det dåligt så märker man det. Annars är man glad och äter.

Eftersom en spaning alltid ska ha tre understödjande bevis kommer här tre av de dummare exemplen på bäst-före noja jag stött på på sistone. De kommer från bloggar och forumfrågor. Jag tar dem i omvänd dumhetsordning.

Tredje plats:
En person ska baka en kaka med smält blockchoklad i, men upptäcker att chokladen gick ut för 3 veckor sedan. Frågar på ett matforum om den går att använda och blir mycket lycklig när folk säger ”javisst”.
Juryns kommentar: En eloge till personen i fråga för att chokladen användes till slut!

Andra plats:
En person berättar glatt att hon eller han hade tänkt göra gröt, men havregrynen hade gått ut förra veckan så personen i fråga slängde dem och åt något annat istället.
Juryns kommentar: Exakt vad tror den här personen händer med havregrynen dagen efter bäst-före?? Kom tillbaks när de är ett år gamla och det börjar krypa i dem…

Första plats och veckans vinnare:
En mamma har lovat sin son pannkakor med vispad grädde. Det är bara det att grädden hade bäst-före 3 dagar tidigare, vojne, vojne. Den har varit oöppnad, och den luktar och smakar bra. Mamman vispar den, men fegar sedan ur och slänger den ”för hon vill inte riskera att de blir magsjuka”, varpå sonen (med rätta) blir arg som ett bi.
Juryns kommentar: Var tog det sunda förnuftet vägen?!? Mejeriprodukter blir ju dessutom osmakliga långt före de är hälsofarliga.

Vilken tur att jag är så himla smart och aldrig gör fel och aldrig ställer dumma frågor, trallalla. 😀 För den som fortfarande känner sig lite osäker så har Konsumentföreningen Stockholm en guide som heter Släng inte maten! på sin nätsida. Där kan man läsa och lära.

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: