Alla talar svenska

måndag, 3 augusti, 2009

Vad har norrmän för självbild egentligen?!?

Filed under: norska företeelser,observationer — allatalarsvenska @ 18:08

Förra veckan var det rubriker i både norsk och svensk media om att norska arbetsgivare hellre anställer Calle Svensson än Ola Norman. Det var Dagsavisen som hade gjort en undersökning. Eller om de bara refererade till en undersökning. Hursomhelst så togs det upp i svensk radio och svenska tidningar samma dag, vilket är ganska ovanligt. Det brukar ta ett par dagar för nyheter att färdas i den riktningen.

Visserligen kommenterade jämställdhetsministern Beate Gangås och sa att det inte var tillåtet att fråga efter en särskild nationalitet, men om man läser kommentarerna till artikeln i Dagsavisen är det inga norrmän som direkt förnekar att svenskar skulle vara mer attraktiva. Det kommer såklart upp att svenskarna är här en kort period för att jobba och tjäna pengar och därför kanske är mer villiga till övertid, men det är ingen som är sådär jätteupprörd.

Min bror kommenterade det hela med ”det är nog för att svenskar äter ordentlig lunch”. Som vi jobbar bättre alltså. Och nu blir det riktigt intressant.

På aftenposten.no är det en svensk kille, som jobbar inom banksektorn i Oslo, som bloggar. För några veckor sedan handlade det om norska lunchvanor. Läs kommentarerna. Läs också uppföljningen. Läs sedan vad han skriver om att svenskar anses jobba bättre och vad folk säger i kommentarerna där.

När han skriver om norrmännens vana att äta smörgåsar till lunch kommer det genast massa påhopp om att han kan dra hem om det nu är så mycket bättre med varm lunch. Det är visserligen några som håller med, men det är mycket referenser till norska värden och hur dekadent det är med långa luncher. Svenskt bröd får också en känga ty endast Norge ätligt bröd har. Vad säger de om påhoppet på arbetsmoralen då? Ungefär samma som i Dagsavisen, dvs de flesta håller med.

Slutsatsen är alltså att det är helt OK att kalla norrmän dumma, lata och inkompetenta när det gäller service. Då håller de med och späder på. Om man däremot attackerar deras matpakke, då tar det hus i h**vete och man kan dra dit pepparn växer eller i alla fall tillbaks till Sverige.

Då är det kanske tur att rekryteringsfirmorna inte gör som kunderna vill, utan skickar dit en Ola Norman på anställningsintervju emellanåt. Så Ola kan förtjäna sitt dagliga bröd menar jag.

4 kommentarer »

 1. Det var väldigt diplomatiskt att skriva att det brukar ta några dagar för nyheter att färdas till Norge. Det kunde ha uttryckts på ett helt annat sätt.
  Är du säker på att du inte skulle arbeta inom diplomatiska kåren i stället. kerstin

  Kommentar av Kerstin Karlsson — torsdag, 6 augusti, 2009 @ 16:08 | Svara

 2. Norska tidningar brukar vara snabba med att plocka upp svenska nyheter. Åt andra hållet brukar det gå betydligt långsammare. När läste du senast i svenska tidningar om den norska motsvarigheten till Allsång på Skansen tex? Här vet vi allt, särskilt om när Alexander Rybak var där.

  Kommentar av allatalarsvenska — fredag, 7 augusti, 2009 @ 09:08 | Svara

 3. Och uppföljaren är här: http://corren.se/Kultur/?articleId=4953249&date=&menuids= Det märks att det är nyhetstorka nu.

  Kommentar av Anna — söndag, 9 augusti, 2009 @ 18:08 | Svara

 4. Hehe. Ja norrmännen är mäkta upprörda över att filmen Max Manus inte har slagit i Sverige. Grejen är väl att i Norge vet alla vem Max Manus var och ser det som en verklighetsbaserad historia. Svenskar i allmänhet har inte har ingen koll på norska motståndsmän och ser det som vilken krigsfilm som helst. Och då finns det troligen bättre filmer i genren.

  Kommentar av allatalarsvenska — måndag, 10 augusti, 2009 @ 11:08 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: