Alla talar svenska

måndag, 22 juni, 2009

Ålesund

Filed under: norska företeelser — allatalarsvenska @ 22:06

Ålesund låg fantastiskt vackert. Eller vad sägs om den här utsikten?

20090621 076

Det är en kollega som ”flyttat hem” men jobbar kvar på distans. Kortet är taget från hans balkong. *Avundsjuk* Men det blåser säkert rått och kallt på vintern. 🙂

Ålesund är mest känt för att i stort sett hela staden brann ner 1904. När man byggde upp den igen, med hjälp från den tyske kejsaren Wilhelm II, blev det i sten och i Jugendstil. Några 60-talskolosser bryter stilen men i stort är stadskärnan bevarad. Se till exempel det här valvet med typiska ornament och böljande linjer.

20090621 065

Som en parentes så är Jugend, eller Art Noveau som det heter i Frankrike, faktiskt en av få bygg- och inredningsstilar jag känner igen på rak arm och kan placera tidsmässigt. 🙂 Anledningen är att jag under gymnasiet var utbytesstudent strax utanför Nancy i Lorraine. Vår entusiastiske historielärare där tog oss med på en rundvandring bland hus i Nancy, typiska för ”École de Nancy” som var en inriktning inom Art Noveau. Mycket intressant faktiskt.

Medan vi var i Ålesundstrakten hann vi också med en tur till Geiranger, som tydligen är ett av Norges mest besökta turistmål. Geirangerfjorden går långt in i landet och möter höga berg och det är vackert så det förslår. Här ser man Hurtigrutten som kommit in för att släppa av och på passagerare:

20090621 086

Efter en lunch på Hotel Union styrde vi kosan upp i bergen, på smala och slingriga vägar. De sista 5 kilometrarna var det bara en grusväg, utan några som helst vägräcken. För att öka på spänningen kunde man när som helst möta en stor turistbuss, eller varför inte en skock får. Tur att det inte var jag som körde… Till slut var vi uppe på 1500 m över havet. Bildbevis:

20090621 096

Japp, det låg fortfarande snö där uppe. 🙂

Byn Geiranger ligger på havsnivå (såklart) så det var stor höjdskillnad och det kändes i öronen.

På bilden nedan ser man ner över byn, fjorden och den slingriga vägen upp på andra sidan.

20090621 101

För den som tänkt sig semestra på Norges västkust – och kan stå ut med horder av Europeiska pensionärer på busstur eller kryssning – rekommenderar jag verkligen ett besök i de här krokarna (pun intended 🙂 ). Men se till att ha en chaufför med nerver av stål.

Annonser

1 kommentar »

  1. Wow, underbara bilder! Nu åkte Ålesund upp på min ”places to visit before you die”-lista 😉

    Kommentar av annieverse — onsdag, 24 juni, 2009 @ 08:06 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: