Alla talar svenska

söndag, 17 maj, 2009

Gratulerer med dagen!

Filed under: norska företeelser — allatalarsvenska @ 17:05

Idag firar norrmännen. Nationaldag OCH vinst i ESC (eller Melodi Grand Prix som det heter här).

Jag såg omröstningen till ESC på norsk TV och när det stod klart att Norge skulle vinna började den kvinnliga programledaren tjoa och babbla och gråta en skvätt och berätta att hon hade sockar i BH:n för att fylla ut klänningen. Det sista var kanske liiiiiite mer information än vad jag behövde, men det var kul att höra någon så glad. Låten har spelats på radion minst fjorton miljarder gånger innan finalen och det lär nog inte lugna sig på ett tag än. Grattis Norge!

Svenskar i allmänhet är väl lite avundsjuka på norrmännens nationaldagsfirande. Det verkar så trivsamt och spontant med barn som tågar. Sanningen är att firandet planerats och debatterats i flera månader.

Första artikeln i lokaltidningen dök upp någon gång i mars. Då handlade det om att en skola funderat på att marchera en annan väg och skippa kyrkobesöket på vägen. Anledningen var att orkestern skulle delta i ett tåg till senare på förmiddagen och då hanns inte hela den traditionella rutten med. Givetvis ledde detta till diskussioner, arga insändare mm och slutade med att det blev kyrkobesök, men orkestern och de som inte ville gå till kyrkan skulle bussas tillbaka tidigare. Sedan har det tickat på med åtminstone ett diskussionsämne i veckan; Vilken väg ska man tåga? Hur mycket får orkestrarna betalt? Vilken orkester ska spela var? Vad får man ha på sig i tåget? I vilken ordning ska skolorna tåga? Vem håller tal och är det verkligen passande? Osv, osv…

Den STORA frågan där det hettar till ordentligt är angående vilka flaggor man ska få vifta med. Det är det enda insändarsidorna har handlat om de senaste dagarna. Å ena sidan har vi de som tycker att Norge nu är ett land med många kulturer och det borde synas i tågen. Å andra sidan har vi de som hävdar att det här är Norges dag och blandar man in andra flaggor har man missat hela poängen. Det var precis samma diskussion förra året, och slutsatsen har varit att norska och samiska flaggor är OK, och till nöds kan man få vifta med FN-flaggan.

Vi orkade inte ta oss iväg och se på något tåg i år, men vi har en norsk fasadflagga uppe och vi har varit ”på tur” i skogen och ätit Kvikk Lunsj, allt för att visa grannarna att vi minsann är åtminstone lite integrerade. 😀

Annonser

1 kommentar »

  1. Ujuj. Norrmännen är minsann om sig och kring sig. Hoppas ni fick en bra syttende maj!

    Kommentar av annieverse — tisdag, 19 maj, 2009 @ 17:05 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: