Alla talar svenska

söndag, 1 mars, 2009

Kossa Muuuuu

Filed under: mat — allatalarsvenska @ 19:03

Det finns ett märke för mejeriprodukter här i Norge som heter Q. På förpackningen blir det tex Q Melk eller Q Rømme. Först i förra veckan kom jag på hur vitsigt det är. Q:et uttalas såklart ”ku”, som i norska för ko. Japp, jag var lite trög där.

Fast tydligen är man lite av en förädare om man köper sina produkter från Q-mejerierna. Det är nämligen oberoende mejerier, som ägs av Kavli och inte av bönderna kollektivt. Och enligt en artikel i vår lokaltidning är de fräcka nog att bara köpa in sin mjölk från gårdar i närheten och dessutom betala mer än vad konkurrenten gör. Så kan man inte ha det!

Konkurrenten är Tine. Det är ett kollektivägt mejeriföretag, som ser till att även bönderna längst in i otillgängliga dalar får sin mjölk hämtad. Det är ju fint och bra, men det ena utesluter ju inte det andra, kanske jag tycker.

Vad jag köper? Faktiskt blir det oftast mjölk från Tine, fast Q Melk är några ören billigare. Q Melk har någon sorts genomskinligt fönster (tänk sirapsflaska) på sina mjölkkartonger så man ska se hur mycket det är kvar. Det är ju egentligen en fiffig sak, men jag tycker det känns lite ofräscht. Det finns många aspekter när det gäller konsumtion och konkurrens. 🙂

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: