Alla talar svenska

måndag, 23 februari, 2009

Ena handen i getingboet, andra runt matpakken

Filed under: mat,norska företeelser — allatalarsvenska @ 19:02

En pappa klagade här om dagen i lokaltidningen över att sonens dagis dragit in på mjölken. Barnen får istället vatten och bröd till frukost. Och lunch. Pålägg får föräldrarna skicka med. Nu råkade den här pappan vara svensk och kommenterade att ”i Sverige så har dagisen minsann kokerskor anställda som lagar varm mat”. Debatten lät inte vänta på sig, eller som tidningen uttryckte det, ”där stack han handen i getingboet”.

I dagens tidning kan man läsa några kommentarer ut debatten och man upptäcker snart två läger; de andra svenska föräldrarna som säger ”vi bor i ett av världens rikaste länder och barnen kan inte ens få mjölk och varm mat” och de norska som säger ”vaddå de får ju bröd, vi fick minsann ta med egen matpakke och mjölk, det är vi uppväxta med och det är inget fel på oss”.

Det här med norrmännens lunchvanor och syn på vad som är en bra lunch är väldigt intressant. Genom hela skolan är det matpakke som som gäller. Det betyder medhavda smörgåsar och någon dryck. Mmm, smörgåsar som legat i rumstemperatur i ett par timmar…. Skolan serverar i vissa fall mjölk eller frukt. Det anses som en fullgod och nyttig måltid. Och det här mackätandet håller i sig även i yrkeslivet.

På jobbet har vi en personalmatsal som serverar varm mat varje dag. Alla betalar en mycket symbolisk summa som dras automatiskt på lönen. Oftast serveras det enklare rätter som pasta, men det finns alltid ett välfyllt salladsbord att fylla ut med. Trots det är det vissa norrmän som varje dag äter enbart smörgåsar. Två stycken verkar vara norm.

Jag skulle avlida av hungersnöd vid 15-tiden om jag bara åt ostsmörgåsar till lunch. Och jag skulle definitivt inte vilja vara lärare sista lektionen på eftermiddagen, till 30 ”fjortisar” som tycker matsäck hemifrån är mesigt och istället livnär sig på bullar från närmsta matbutik.

Norrmännen själva hävdar att matpakken är en urgammal norsk företeelse. I själva verket härstammar den från 30-talet. Det kan man bland annat läsa i den här artikeln. Då kanske det var en lysande idé som avsevärt förbättrade barnens kosthållning. Nu känns det ganska omodernt. Men med tanke på de norska föräldrarnas hållning lär det inte bli någon snar ändring.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: