Alla talar svenska

torsdag, 19 februari, 2009

Snabba ryck

Filed under: övrigt,katten — allatalarsvenska @ 00:02

När mamma och pappa var här och hälsade på i somras åkte de givetvis förbi vägtullarna ett par gånger. Vi var väldigt nyfikna på om de skulle få några räkningar eller inte. Det är automatiska bomstationer som fotar av registreringsnumret och sen skickas räkningen ut till bilägaren. Skulle systemet klara av ett svenskt registreringsnummer?

Nu i veckan fick vi svaret. Om systemet får 8 månader på sig, så kan det skicka ut en räkning. Hela 70 NOK var den på. Att betala från Sverige verkade ytterst komplicerat och hade säkert kostat massa extra, så jag fixade det från min norska bank.

En annan räkning som dök upp för ett tag sedan var fordonsskatten för Lassos motorcykel som är kvar i Sverige. Vägverket, eller Transportstyrelsen som det tydligen heter nu för tiden, kan inte registrera utländska adresser av någon oklar anledning. Därför skickar de räkningar och annat till den senast kända svenska adressen, om man inte ger dem en annan adress i Sverige. Det vet vi nu, men eftersom vi inte tänkt på det tidigare hade räkningen först landat på vår dörrmatta i Linköping. Som tur var kom brevet via omvägar till Oslo och vi betalade så snart vi fick det.

Så långt allt väl, men det blev ett par veckor sent så vi misstänkte att de nog skulle kräva oss på förseningsavgift. Vi hade dock inte räknat med ett annat ”trevligt” brev som kom i nästa sändning brev från Linköping – ett kravbrev där det stod ”betala nu annars skickar vi inkasso på er”. Fast med lite finare ord då. Jag kollade datumet och vi hade lyckats betala med 3 dagar till godo. Nära ögat… Nu är det ju en bit från inkasso till kronofogden, men hade vi inte haft en inneboende hade breven kunnat bli liggande ett par månader till eftersom vi trodde att alla viktiga ställen hade fått vår nya adress när vi ändrade i folkbokföringen.

Jag ringde Transportstyrelsen för att fråga varför de inte uppdaterat vår adress. Jag menar, till och med H&MRowells som jag beställer en katalog från en gång om året har plockat den nya adressen från folkbokföringen. Svaret jag fick var ”vi kan inte registrera utlandsadresser för vi får inte skicka brev utanför Sverige”. Nähä? Konstigt tycker jag. Det finns ju inga regler mot att äga fordon i ett land och bo i ett annat, i alla fall så länge fordonet stannar i rätt land. Ska man då behöva ha en ”bulvan” som tar hand om ens räkningar?? Autogiro kan man få, men bara från en svensk bank. Smidigt smidigt.

Nej, nu får jag sluta. Katten är på väg att testa sitt senaste trick igen – klättra lodrätt upp för en 2 meter hög sektion med trådkorgar. Hon klättrar som en apa, jag trodde inte katter kunde klättra så. Oftast går det bra, men jag är lite nervös att hon ska trilla ner och fastna på vägen. Avledningsaktion nästa!

2 kommentarer »

  1. Trots att vi har särskild postadress i Sverige har det lik förbannat varit räkningar som hamnat på vår senaste kända adress i Sverige, den vi lämnade 2003. Inte kul när man sedermera får inkassokrav (det kom däremot till rätt adress!!)…

    Kommentar av annieverse — torsdag, 19 februari, 2009 @ 16:02 | Svara

  2. Morr, vad irriterande!
    Jag började faktiskt fundera på det där, vart inkassobrevet skulle bli skickat. Inkassobolagen kanske är fiffiga nog att kolla upp eventuella nya adresser. Det borde ligga i deras intresse i alla fall.

    Kommentar av allatalarsvenska — torsdag, 19 februari, 2009 @ 16:02 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: