Alla talar svenska

torsdag, 15 januari, 2009

Elden

Filed under: norska företeelser — allatalarsvenska @ 22:01

Norrmän som kollektiv har vissa intressanta ”hangups”. Två av dem är relaterade till eld.

Det verkar nästan vara lag på att alla måste ha en öppen spis eller kamin. Det är åtminstone en mänsklig rättighet. Vårt hus har faktiskt ingen installerad, men familjen som bor här verkar ha varit isbjörnar[*] så det förklarar saken. Pipa och skorsten finns såklart förberett, fattas annat. Även lägenheter inne i stan har kamin och när det är kyligt ligger röken tät över taken. Ved kan man köpa på ICA, eller så ringer man för hemleverans. I Linköping kan man hitta vissa äldre lägenheter där en eldstad fortfarande finns kvar, men det är inte längre tillåtet att elda, troligtvis med tanke på brandfaran såväl som utomhusluften. Sånt stoppar inte norrmännen.

Det leder oss raskt in på nästa fenomen – brandskydd. Lagarna kring vilken brandskyddsutrustning som måste finnas i varje hem är detaljerade. Det är si och så många brandsläckare beroende på antal kvadratmeter, brandslangar under diskbänken, utrymningsstegar, minsta storlek på fönster för utrymning mm, mm. Brandvarnare är såklart obligatoriskt. Många har rökdetektorer kopplade till vaktcentraler. Det känner jag inte en enda privatperson som har i Sverige.

Den senast lagstadgade brandskyddsattiraljen stötte vi på när vi nyligen köpte TV. Har man ”platt-TV” måste man ha en sk jordseparator. Det är en liten moj man kopplar in på antennkabeln som ska förhindra att det blir jordfel mellan elnätet och antennen. Jag undrar verkligen hur vanligt det är att TVn börjar brinna pga det. Man slipper få stötar av TVn också om man har en sån moj, så det är ganska bra, men att lagstadga tycker jag är att ta i…

Jag försöker komma på vad motsvarande ”hangups” i Sverige kan vara. Några förslag?? Jag funderar på om inte kaminens svenska motsvarighet är den inglasade altanen, aka ”pensionärskuvösen”. Här i bostadsområdet är det perfekta förhållanden, men folk verkar nöja sig med vanliga trädäck. Kanske bryter det mot någon brandföreskrift att glasa in. 🙂

 

[*] Vilken annan förklaring finns det till att det på 3 våningar bara är 2 element som fungerar och ger värme som de ska? I två sovrum satt det inte ens element… Brrrrrrrrr!!!!! Så dyrt är inte el.

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: