Alla talar svenska

fredag, 7 november, 2008

MultiPass

Filed under: Uncategorized — allatalarsvenska @ 21:11

Eller AutoPass heter det egentligen. Det är en dosa som man sätter i framrutan på bilen och så registrerar bomstationerna när man passerar. Transponder kanske är det korrekta ordet. De har ganska nyligen infört obemannade bomstationer runt Oslo. Har man ingen dosa så kör man bara igenom och så skickar de en räkning till den som äger bilen sedan.

Eftersom vi kommer flytta till utanför vägtullarna snart så tänkte vi det var fiffigt med en dosa. Man laddar den precis som ett kontantkort, sen dras det pengar när man passerar. Man får lite rabatt på varje passering, och den funkar i motorvägstullarna också. Enligt instruktionerna ska det blinka i bomstationen när pengarna börjar ta slut, men det tror jag på när jag ser det.

Det stora provet blir att få fast dosan i bilen. Det är noggranna instruktioner. Bakom backspegeln, minst 7 cm från där rutan slutar ska den sitta. Vågrätt såklart. Innan man trycker dit den ska man först tvätta med den speciella våtservetten och sedan torka med den speciella torrservetten. Rutan måste vara minst 15 °C, så det blir att köra värmen en stund först om vi ska få dit den nu i vinter.

Det var inte helt lätt att hitta information om hur man betalade vägtull. Kommunen hade ingen vidare information. Företaget som driver bomstationerna heter Fjellinjen AS. Kanske inte det första man söker på när man bor i Oslo. Det man betalar heter ”bompengeavgift”. Dumma jag sökte på saker som hette nånting med tull. Eftersom vi inte kör så mycket dröjde det ett par månader innan vi fick första räkningen så vi var lite oroliga ett tag att vi borde ha betalat självmant à la Stockholmsförsöket. Men så var det som tur var inte.

Jag tror faktiskt inte att vägtullen avskräcker någon från att ta bilen. Det är den för låg för. Däremot drar de tydligen in rätt stora pengar på det varje år till staten. De går bland annat till att bygga bättre vägar, vilket behövs mer än väl. Nyligen har de satt upp en ytterligare bomring vid Bærum för att finansiera en ny vägsträckning. Gissa om det har varit skriverier om det i tidningarna. Bærum, lärde jag mig ganska snart, är Oslos motsvarighet till Lidingö. Folk som bor där räknas som lite fiiiiiinare än andra.  I och för sig är det folk från det hållet som står i längst kö i rusningstrafiken så på så vis förstår jag att de gnölar, men det är också de som kommer få direkt nytta av den nya vägen så de betalar till sig själva kan man säga.

Själva flyttar vi åt andra hållet, där det är mindre kö och bara en bom, men en hastighetsbegränsning på 60 km/h på riksvägen. Blir spännande att se vad det blir för pendlingstider…

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: