Alla talar svenska

onsdag, 29 oktober, 2008

Byta däck

Filed under: övrigt,norska företeelser — allatalarsvenska @ 00:10

Idag var det nollgradigt och frost på bilrutan. Vilken tur då att vi just idag hade tid bokad för byte till vinterdäck. Det var öppet sent på firman där vi köpte bilen och de erbjöd däckbyte för 200 NOK. Tänka tänka… Slita med en ynklig liten domkraft och skitiga bultar som sitter stenhårt, eller betala 200 NOK för att få det gjort? Det var rätt lätt att välja det senare.

Vi hade tid kl 19 och för en gångs skull fastnade vi inte i trafiken utan kom fram i tid. Vid grindarna tog det stopp för där var det fullt med bilar. Det visade sig vara kön. En anställd på firman kom och sa att vi skulle lämna nyckeln i bilen och gå in och betala så skulle de se till att kön rörde på sig. Eftersom vår bil var sist just då och mer eller mindre stod ute på gatan så kändes det lite sådär att gå ifrån den med nyckeln i, men vi gjorde det och hoppades att personalen hade koll.

Inne i begagnathallen var det full rulle. Man betalade och sedan fick man nygräddade våfflor och kaffe i väntan på att bilen skulle bli klar. Jag var extremt nyfiken på hur det gick till så jag åt en våffla och gick sedan ut och kollade. Då var vår bil redan nummer fyra i kön. De hade 2 personer som körde fram bilarna i kön och en som körde in och ut dem ur verkstaden. Där inne hade de säkert 12 hissar som de körde upp bilarna på och skiftade däck i rasande fart.

De var två personer per station, och det såg ut som om de, förutom sin ordinarie personal, hade kallat in hela avgångsklassen från närmsta fordonsutbildning. Verkligen tomteverkstad. En del bilägare (som jag) kikade nyfiket in för att se vad som hände. Andra stod utanför och såg nervösa ut. Vissa moffade våfflor inne i värmen och passade på att titta på en ny bil. På det hela taget var det en rätt trevlig grej. För bilfirman måste det ju också vara jättebra; det är inte så noga att bilägarna passar tiden utan de tar bilarna efterhand de kommer, och de kan fokusera på en sak.

Notera att vi har vinterdäck, inte dubbdäck. Om man vill köra med ”piggdekk”, som det heter på norska, inne i Oslo måste man betala piggdekkgebyr. Det är en avgift som man kan betala per dag eller per säsong. Målet är att minska mängden föroreningar i luften. Reklampelarna visar små, söta barn och texter om att tänka på framtiden osv. Det här är en av de mindre ”cheesy”:

Piggdekk Leskur--gutt-sne

OK, jag fattar tanken, men river dubbdäck verkligen upp mycket skräp? Jag tycker i så fall att de hellre borde ge sig på alla gigantiska stadsjeepar som tar upp plats och slurpar bensin. För övrigt skulle vi uppge hur mycket bilen gått sen vi köpte den. Vi kom på att vi har tankat en (1) gång. Vi är inga stora miljöbovar. 🙂

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: