Alla talar svenska

måndag, 18 augusti, 2008

Tillbaka till naturen

Filed under: boende — allatalarsvenska @ 22:08

Vi var och tittade på hus i helgen, mest för att se oss omkring och lära känna olika delar av Oslo. Det är intressant vad mäklarna framhäver i annonserna. Det här är direkt saxat från ett prospekt, men skulle kunna komma från 9 av 10 annonser:

”Meget attraktiv enebolig i kjede med særdeles god beliggenhet i et populært og veletablert boligområde på Bjørndal. Barnehager, barne og ungdomsskole, idrettsanlegg, nærbutikk, forretninger og offentlig kommunikasjon i umiddelbar nærhet til eiendommen. Det er kort vei til Østmarka med blant annet badevann, lysløyper og turterreng. Eiendommen er beliggende med fine solforhold. Hagen og terrassen vender mot vest.”

Låt oss dechiffrera:

meget attraktiv
kallas allt som inte är ett ruckel. Då heter det renoverings- eller till och med saneringsobjekt

enebolig i kjede
mycket fin omskrivning för radhus. Om det bara är två hus som sitter ihop blir det genast en ”tomansbolig” som är lite finare. Att en familj bor helt ensamma i en fristående villa med stor tomt är, som jag skrivit tidigare, ganska ovanligt i Oslo-området.

særdeles god beliggenhet
tja, det ligger i ett bostadsområde, liksom

populært og veletablert boligområde på Bjørndal
byt ut Bjørndal mot valfri annan stadsdel. ”Veletablert” gäller för alla områden som varit klara mer än ett år känns det som.

… i umiddelbar nærhet
brukar faktiskt vara rätt nära, men det kan vara ganska oklart var ”offentlig kommunikasjon” går. Kan vara runt kvarteret, kan vara in till centrum

kort vei til Østmarka
infoga varfritt vädersträck innan -marka. Marka är samma sak som naturen. Alla prospekt har med något om marka, och det är det första mäklarna säger nästan: ”Det finns öppen spis. Och så är det ju väldigt nära till Marka”. Mycket fascinerande tycker jag

Eiendommen er beliggende med fine solforhold
det här tror jag aldrig jag har sett i en svensk husannons heller. Möjligen att det står ”balkong åt väster”. Här har de på vissa annonser på nätet inritat solens gång med klockslag.

Eiendommen
man får intryck av att man tittar på ett mindre slott med stora ägor när man läser ”eiendommen”. I själva verket är det oftast mindre än 2 meter till grannen. Fast de är rätt duktiga på att bygga så man inte stirrar in genom grannens vardagsrumsfönster. Nivåskillnader underlättar kan man säga.

Mäklarna är väldigt bra på att använda vidvinkelsobjektiv. Vi tittade på ett hus som på bilderna såg ut att ligga ensligt mitt ute i skogen. I själva verket delade man gård med ett annat hus och det låg två till på spottavstånd. Håhå…

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: