Alla talar svenska

söndag, 10 augusti, 2008

Dä ä en bil

Filed under: övrigt — allatalarsvenska @ 21:08

Eftersom vi bor i en storstad med utmärkt kollektivtrafik tyckte vi att det lät som en bra idé att köpa en bil. Särskilt som bilar är så billiga här i Norge.(… NOT!) Alltså är vi nu stolta ägare av en begagnad Peugeot 206 SW som är en mini-kombi. Såhär det den ut:

peugeot 206 sw

 

I Linköping kände vi ganska många med bil, och dessutom bodde mina föräldrar inte så långt bort och var snälla nog att komma på besök när vi behövde ha något kört. Här i Oslo känner vi nästan inga med bil, och ärligt talat så är den utmärkta kollektivtrafiken bara utmärkt så länge man vill åka in till centrum. Så nu är vi fast i bilträsket.

Eftersom vi inte alls hittar i Oslo införskaffade vi även en GPS. Den har en röst som vänligt berättar vart man ska åka. ”Hon” heter enligt inställningarna Liv och pratar någon skum norsk dialekt. Man kunde även ställa in svenska men det var inte lika kul. Idag har Liv fått guida oss runt i södra Oslo. Hon hade lite problem med en ny gata, men annars fungerar det mycket bra. Hennes favorituttryck för dagen var ”sving til høyre”. Låter inte det mycket skojigare än ”högersväng” så säg? 🙂

Annonser

7 kommentarer »

 1. Oh, en bil! Grattis 🙂
  GPS:er är ett kapitel för sig. Vi hade nattgäster som skulle på bröllop i en kyrka utanför östra grannstaden. Det var inga problem att hitta kyrkan med hitta.se och vägen dit såg okomplicerad ut. Men koordinaterna funkade inte att lägga in i deras GPS. Ack och ve! Paniken var stor, hur skulle de kunna hitta dit? Eh, skriva ut kartan? Rita en liten bild själv? Komma ihåg vägbeskrivning? Nepp, utan GPS hittar man inte!

  Kommentar av Anna — måndag, 11 augusti, 2008 @ 09:08 | Svara

 2. Haha, jag känner igen det där från vissa släktingar. Och taxichaufförerna här i Oslo som envisas med att köra dit GPSen visar trots att vi säger att det inte är där vi bor. (Taxichaffisarnas GPS gör inte skillnad på 3 och 3B tydligen…)

  Nu måste vi bara köpa en väääääldigt stor kylväska som går att koppla till cigarettuttaget, och sen kan vi gränshandla. 😀

  Kommentar av allatalarsvenska — måndag, 11 augusti, 2008 @ 13:08 | Svara

 3. Med tanke på bilvalet borde ni ställa GPSen på franska. Då skulle i alla fall Rikard få oändliga upptäckarresor. Ha,ha

  Kommentar av Kerstin Karlsson — måndag, 11 augusti, 2008 @ 13:08 | Svara

 4. Den har franskt tal också. Jag får väl ställa in det när jag kör själv. 🙂

  Kommentar av allatalarsvenska — måndag, 11 augusti, 2008 @ 22:08 | Svara

 5. Peugeot är najs, vi hade en 406 kombi tidigare! De är väldigt bekväma, pigga också tycker jag.

  Haha, jag skaffade GPS i våras. Tycker det är en fantastisk uppfinning, även om den jag har pratar väldigt skum svenska. Det låter svenskt, men ibland är det HELT fel betoning – skumt!
  Min man tycker GPS är för fegisar. Han är otroligt bra på att läsa kartor. Om vi ska åka någonstans vi aldrig varit förut sätter han sig ner med en karta och memorerar körvägen, sen kör han bara, och i nio fall av tio kommer han helt rätt. Jag har inte den talangen…

  Kommentar av annieverse — onsdag, 13 augusti, 2008 @ 14:08 | Svara

 6. Förresten så kan min GPS prata koreanska med 😉

  Kommentar av annieverse — onsdag, 13 augusti, 2008 @ 14:08 | Svara

 7. Karta ska inte underskattas.
  När det blev vanligt med mobiltelefoner glömde folk bort att det faktiskt går att bestämma träff i förväg. Det är lite samma sak med GPS.

  Kommentar av allatalarsvenska — torsdag, 14 augusti, 2008 @ 14:08 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: