Alla talar svenska

måndag, 21 april, 2008

Äntligen vår

Filed under: boende,observationer — allatalarsvenska @ 20:04

I helgen kom solen och våren. Äntligen!! Tyvärr såg man då hur förskräckligt dammigt det var i lägenheten så jag blev tvungen att dammsuga. Dammråttor i hörnen och under möblerna har det väl hänt att vi haft och ibland har det väl till och med varit så att de nästan börjat morra, men här blev det liksom ett tunt täcke av damm på hela golvet utom de mest använda stråken. Det har jag inte varit med om förut. Gissar att det beror på den dåliga värmecirkulationen – det är inget som vispar in dammet i hörnen helt enkelt. 🙂

Lördag var vi ute en sväng och tittade på hus och på ”centrum” för den här stadsdelen. Där finns en mataffär, två frisörer, ett café och en pub som ser lite sjangserad ut. Så långt skulle det kunna vara i vilket mindre samhälle som helst. Det som avslöjar att vi trots allt bor i en storstad är att det finns ett 7-Eleven (högsta beviset på civilisation enligt en kollega) och två(!) mäklarbyråer.

Det är ganska intressant att gå och titta på hus i området. Här ligger mest vad som ser ut som villor, men vet man hur bostadsmarknaden ser ut i Oslo går man och funderar på om det bor två eller tre familjer i dem, och om det där uthuset möjligen är ett förråd eller om det hyrs ut som övernattningslägenhet. Ofta är husen utbyggda på alla möjliga håll och kanter, kanske för att få mer plats, kanske för att kunna klämma in en lägenhet till. Med tanke på priserna är det troligen få som har råd att bo i en villa av svenskt snitt alldeles själva, i alla fall i Oslo-området. Jag tänker på mina föräldrars villa på ca 200 kvadrat (som för övrigt var ett tvåfamiljshus på sådär 120 kvadrat totalt när den byggdes i början på 1900-talet). Hade den legat här hade troligen vår familj bott på undervåningen och på övervåningen hade det varit två lägenheter. När vi barn flyttade ut hade de säkert byggt om undervåningen och klämt in en lägenhet till. Allting är relativt, som sagt.

Söndag sa Rikard att vi var tvungna att bete oss som riktiga norrmän och ge oss ut i ”Marka”. Sagt och gjort. Vi gick först i 45 graders lutning uppåt. Sen gick vi i 45 graders lutning nedåt. Sen var vi hemma igen. Vi läste även en skylt där det stod att hästar var tillåtna på alla grusvägar i skogen, men inte mellan kl 11 och kl 15 på lördagar, söndagar och helgdagar. Ordning och reda ska det vara på turvägarna! 😀 Vi kom aldrig till någon caféstuga, men vi såg skidbacken som ligger strax bakom där vi bor. Den var igång för bara ett par veckor sedan, men nu var snön slut. Några tussilago såg vi också och jag fick tillräckligt mycket sol på näsan för att fräknarna skulle börja titta fram. Det finns hopp om vår och sommar!

En liten snödroppe från ”Den virtuella floran”.galaniv2

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: