Alla talar svenska

måndag, 7 april, 2008

Tak över huvudet

Filed under: boende — allatalarsvenska @ 21:04

Yesssss!!!! Vi har fixat en lägenhet. På alldeles egen hand.

Vi hade tankar på att köpa en lägenhet, men vi gav upp dem för några veckor sedan. Det blev helt enkelt för många parametrar att ta hänsyn till, med läge, diverse olika upplåtningsformer med olika villkor, pris kontra månadsavgift etc. Dessutom var det inte säkert att vi skulle få något lån utan att ha någon ”kredithistorik” här. Alltså bestämde vi oss för att hyra, ett tag i alla fall.

Det går 3 köplägenheter på varje hyreslägenhet som annonseras ut, och eftersom man nästan alltid hyr av privatpersoner så ska man inte bara gilla lägenheten, de måste gilla dig också. Alltså trodde vi det skulle bli lite småkärvt att hitta något tills vi blir ”bostadslösa” igen. De tre första annonserna vi mailade på fick vi aldrig svar om. Då tog vi det säkra före det osäkra och drog in representanten för expat-programmet. Hon hade tidigare sagt att det var en av deras tjänster att hjälpa till med boende, men vi fick bara ett tips från henne på en lägenhet som visserligen var fin, men saknade flera ”features” vi hade på vår kravlista, så det var inte så mycket hjälp. Vi gick istället över från att maila till att ringa och vips hade vi två visningar inbokade.

Den första lägenheten var fin, men huset låg ca 2 meter från en kraftigt trafikerad väg vilket inte var särskilt trevligt. Den andra lägenheten såg bra ut på bilderna, så det var vår favorit, och dem visade sig vara väldigt bra när vi var där och tittade också, så vi anmälde vårt intresse. Men så var det det där med att uthyraren ska gilla en också… Som tur var gjorde de det, så de valde oss bland flera som varit och tittat. 🙂

Lägenheten är i en villa och man disponerar drygt halva våning 2 och hela vindsvåningen. Ytan är 90 kvadrat, men det kan hända att golvytan är något större eftersom det inte är full takhöjd på vindsvåningen. Här är bilder från annonsen:

huset kök
stue sov-1

utsikt

Och kolla på det här, ser ni utsikten! OK det är lite grått på den här bilden, men man ser över hela Oslo och bakom träden ser man till och med fjorden. Det är annat än i platta, platta Linköping.

Ägarna till lägenheten bor i Nordnorge just nu, så vi får hyra i ett år. Det är ganska lagom. Det hade i och för sig inte varit så dumt att hyra tills vidare, men för ett år känns det lönt att ”bo in sig” och göra i ordning och man slipper tänka på att hitta något nytt direkt. Om ett år har vi förhoppningsvis hunnit begripa oss på köpmarknaden och jobbat ihop tillräckligt med ”cred” på banken så vi får låna några miljoner till något eget. 🙂

Jämfört med svensk allmännytta är hyran inte gratis precis, men med Oslo-mått mätt och med tanke på vad man får så är den rätt OK. Vi har sett annonser på loppigare ställen som kostat mer (bla en lägenhet vi tänkte gå och titta på tills vi åkte förbi huset och såg att balkongerna såg ut att ramla av vilken sekund som helst…).

Ser ni förresten vilken snits jag har fått på bilder, med små ramar och allt? Förklaringen är att jag börjat använda en offline-editor. Extremt smidigt. Jag hade inte tänkt på att det fanns såna (eller snarare; jag trodde det betydde att man skrev sina inlägg i Notes och sedan kopierade in texten i browsern), men efter att jag för femtioelfte gången lyckats miffla bort ett nästan klart inlägg från browsern genom att råka klicka lite fel tipsade Lasso mig om att kolla in utbudet. Jag valde den här på måfå för den verkade ha ett lätt användargränssnitt och skulle vara avpassad till WordPress. Den heter BlogDesk och så här långt är jag mycket nöjd. Särskilt med bildfunktionen.

Annonser

6 kommentarer »

 1. LOL, givetvis mifflade det till sig med bilderna bara för att jag skröt så om funktionen. Nåja, efter visst fixande ser det rätt bra ut igen. Orkar jag ska jag lägga till lite padding också så texten inte kommer så nära.

  Kommentar av allatalarsvenska — måndag, 7 april, 2008 @ 21:04 | Svara

 2. Oj vad mysigt det ser ut att sova på vindsvåningen! Och utsikten är ju jättefin, där kommer ni och katten nog ha det jättebra!

  Kommentar av Elin — tisdag, 8 april, 2008 @ 10:04 | Svara

 3. Oooh, fint! Blir Tetris utekatt nu? Våra har utedebuterat, Fluff har varit borta längst men ännu inte kommit hem med några svansade souvernirer.

  Kommentar av Anna — tisdag, 8 april, 2008 @ 17:04 | Svara

 4. Elin: Det finns massor med plats för gäster, hint hint. 🙂

  Anna: Vi får se hur det blir med Tetris utomhuseskapader. Vi har i alla fall frågat om hon får flytta in och det var OK.

  Kommentar av allatalarsvenska — tisdag, 8 april, 2008 @ 18:04 | Svara

 5. Ser skitfint ut! Där kommer ni säkert att trivas. Vi får se när vi kommer till Oslo och hälsar på, förhoppningsvis medan ni bor kvar i stan. 🙂

  Kommentar av camilla — torsdag, 10 april, 2008 @ 20:04 | Svara

 6. Camilla; Henrik har en tvilling här! Jag såg en kille på trikken som var extremt lik honom. 🙂
  Det finns gott om plats för gäster i den nya lägenheten. Vill man inte åka hit med SJ kan man stödja det nya initiativet Unionsexpressen.

  Kommentar av allatalarsvenska — lördag, 12 april, 2008 @ 19:04 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: