Alla talar svenska

tisdag, 25 mars, 2008

Påskresa

Filed under: övrigt — allatalarsvenska @ 22:03

SJ har gjort om sitt prissättningssystem igen. Känns som de gör det en gång om året ungefär, eller så börjar jag bli gammal. Hur som helst så får man nu, ungefär som på lågprisflyget, ett grundpris och sen tillkommer olika tillval. När vi skulle boka biljett hem till Sverige inför påsk visade det sig efter ett antal sökningar hit och dit att 1:a klass bara var 75 kr dyrare per person eftersom sittplats ingick där men fick köpas till om man valde 2:a klass.  Klart vi slog till på det.

Det visade sig vara de bäst investerade 150 kronorna i år. I 1:a klass var massor med plats för bagage, gott om benutrymme och  bara halvfullt. Det fanns eluttag vid varje säte och lagom stora bord. På väg till kiosken där man hämtade sitt gratis kaffe såg man hur det såg ut i 2:a klass. Nog för att det brukar vara fullt på de tågen, men det här var värre än någonsin. Det var packning högt och lågt. Mellan sätena var det hinderbana över hundar, kattkorgar, kylväskor, barn och ännu mera packning. Titt som tätt ropade konduktören ut att folk som hade saker på ett extra säte genast skulle plocka bort dem för att göra plats åt folk som fick stå. Och där satt vi och bredde ut oss och bläddrade lite förstrött i Aftonbladet som kom på vid gränsen. Lyxigt värre.

Påsken i Småland kändes mer som jul pga 15 cm snö och minusgrader. Föräldrarnas höna värpte dock som hon skulle. Mamma hade sparat ett tag så alla fick ljusgröna, hemproducerade ägg. Mums!

På resan tillbaka var alla tåg fulla, så vi hade bokat buss via Göteborg istället. Inte lika lyxigt, men inte så illa som man kunde tänka sig. Enda ”missen” var att bussen till Göteborg blev försenad pga ruskigt dåligt väglag, så den där halvtimmens uppehåll då vi tänkt köpa kaffe och mackor försvann. Vi fick klara oss på chokladen vi köpte i Gränna. Allt som allt blev vi 40 minuter sena till Oslo, men med tanke på att det snöade konstant och var moddigt och halt var det rätt imponerande att vi alls kom fram. Med jämna mellanrum längs med vägen såg man bilar som såg ut att bara ha kanat av.

Givetvis var det iskallt i lägenheten när den stått tom och temperaturen fallit. Nu jobbar vi på att värma upp den igen, men tills dess är det tur att vi har det flyttbara elementet att ställa in i sovrummet. Det är inte skönt att sova i 15-16 plusgrader, inte ens om man har två filtar och sockar på sig.

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: