Alla talar svenska

onsdag, 27 februari, 2008

Resistance is futile. You will be assimilated.

Filed under: observationer — allatalarsvenska @ 22:02

Idag har vi varit och ansökt om norska personnummer. Vi hade bestämt möte med en representant för expat-programmet, men det var egentligen helt onödigt. Hon kom sent så vi hade redan börjat fylla i blanketterna. Det enda hon gjorde var att hålla reda på kölapparna.

Som nordisk medborgare har man det förspänt. Man behöver inte ens ha ett jobb, utan man fyller bara i en blankett och visar sitt pass.  Efter en vecka har man sitt personnummer. Utan personnummer kommer man inte långt i det här landet så det ska bli skönt att äntligen få det. Att skaffa ett bankkonto eller mobilabonnemang är tex uteslutet.

Den norska ekonomin går för närvarande runt tack vare gästarbetare. Den största gruppen är just nu polacker. Enligt nyheterna härom morgonen jobbar det under ett år ca 100 000 polacker i Norge och behovet bara ökar. För att hantera alla dessa människor har ett speciellt servicecenter upprättats, där man kan klara av alla ärenden på samma gång, tex ansöka om personnummer, skattekort, uppehållstillstånd etc. Där har de tom polsktalade personal som kan hjälpa till.

På TV var det precis ett program om katolska kyrkan i Oslo. De har också fått mycket att göra i och med alla polska gästarbetare. De har tre mässor på polska varje söndag och ändå får inte alla som vill plats, och de har massor att göra med att ge hjälp och råd om hur det norska samhället fungerar.

När det gäller svenskar så är det ca 80 000 som jobbar i Norge varje år. Som jag skrivit förut så är så gott som all serveringspersonal i Oslo svensk. (Skrämmande nog verkar norrmännen tycka att den svenska personalen har inneburit ett uppsving när det gäller servicenivå. Med tanke på hur sura servitriser man kan råka ut för vill jag inte veta hur det var innan.) Inom vården finns det såklart en hel del svenskar också. Ett annat område är fiskerinäringen.

Med tanke på de vilda diskussionerna om ”social turism” vi hade i Sverige innan EUs arbetsmarknad öppnades upp är det intressant att höra diskussionerna här. Ingen verkar tex upprörd över att svenska ungdomar klämmer ihop sig 10 personer i en liten lägenhet och rensar norsk fisk dygnet runt i några månader. När polska bärplockare eller byggarbetare gör samma sak blir det ett himla hallaballoo. Här gäller diskussionen just nu hur det ska gå om alla polacker bestämmer sig för att ta hit sina familjer och bli gamla i Norge.  Ska pensionerna räcka?!?

När vi bodde i Polen fick vi ständigt höra att de där börjar få brist på arbetskraft för att så många har flyttat ut, så där funderar de på att ta in ukrainare, vitryssar och kineser(!). Polen har fått massa pengar av EU, bla för att förbättra vägnätet men det går trögt eftersom alla asfaltsarbetare dragit till Tyskland och England. I Frankrike var det stora skrämselkampanjer om de polska rörmokarna (av alla yrken) som vällde in och tog jobben ifrån fransmännen. Enligt våra polska vänner visade det sig vid närmare undersökning vara färren än 50 stycken, och fransmännen i allmänhet var överlyckliga för några franska rörmokare gick inte att få tag på.

Personligen tror jag det är onödigt att oroa sig. Det jämnar ut sig i längden. Ibland fungerar marknadsekonomins krafter förvånansvärt bra. 🙂

Annonser

2 kommentarer »

  1. Jag tror också hysterin kring den ”sociala turismen” är lite too much. Och vet du, jag tycker mig ana lite utlänningsfientliga undertoner. Till exempel från folk som absolut inte vill framstå som rasister.

    Kommentar av Annie alias UFOt — måndag, 3 mars, 2008 @ 18:03 | Svara

  2. Ja, för det vet man ju att en polsk rörmokare kan inte vara lika bra som en svensk. Eller en fransk. Plötsligt blir alla lokalpatrioter och inget annat än det egna landets invånare duger.

    Visst kan det finnas en del lycksökare bland gästarbetarna, likaväl som det kan finnas ohederliga arbetsgivare som utnyttjar folk, men i det stora sammanhanget måste det vara ett relativt litet problem.

    Kommentar av allatalarsvenska — onsdag, 5 mars, 2008 @ 16:03 | Svara


RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: