Alla talar svenska

tisdag, 23 oktober, 2007

Koreansk mat, del 2

Filed under: mat — allatalarsvenska @ 13:10

Koreansk mat är ganska olik annan asiatisk mat, i alla fall de ”europeiserade” varianter jag ätit tidigare. Vanliga ingredienser är – förutom den allestädes närvarande kimchin – chilipasta, bönpasta, vitlök, ginseng och sesamlöv. Sojasås är ovanligt. Får man soja så är den oftast blandad med olja eller något annat och används som dippsås till tex kött.

De mest kända rätterna är bibimbap och koreansk BBQ. Bibimbap är ris med diverse tillbehör, tex alger och olika grönsaker, som serveras i en skål. Det finns tusen olika varianter. Vissa är varma, vissa serveras till och med i en het järngryta men det finns också kalla varianter som är som en rissallad ungefär. De flesta innehåller dock chilipasta och eftersom man börjar med att röra ihop alla ingredienser blir det ganska starkt.

Koreansk BBQ är kött som grillas vid bordet. Det finns olika varianter. Vanligast är tunnt skivat nötkött
eller revben av nöt, allt delat i lagom stora munsbitar såklart. När köttet är grillat tar man ett salladsblad, lägger på en bit kött och diverse tillbehör, tex lök och bönpasta.
Sedan viker man ihop salladsbladet till ett litet paket och langar in det i munnen. Observera att det här är enda gången det är OK att äta med händerna. 🙂 Pinnar funkar liksom inte.

Andra vanliga rätter är grytor av olika slag, tex kimchigryta eller tofugryta. Oftast smakar de ganska mycket chili,
men i veckan åt jag en fiskgryta som inte smakade nånting, så all mat är inte stark. En favoriträtt är ”militärgryta”.
Det är en pytt-i-panna-variant kan man säga. Vanliga ingredienser är burkskinka, korvslantar, lök, paprika, vita bönor, chili och potatisnudlar. Allt det här kokar man vid bordet i någon sorts buljong. Givetvis är det en stor klick chilipasta i. Mot slutet slänger man i
ett par paket nudlar. Sedan äter man det som en gryta/matig soppa med ris.

Med några undantag så gillar jag koreansk mat, men det är alltid en viss chansning när man beställer. Ibland orkar jag inte riktigt med det och vill bara ha nånting jag känner igen.  Här om dagen var en sån dag, så jag gick på Burger King och beställde ett Whopper meal. Extremt fantasilöst, men gud så gott det var med vanliga hederliga pommes. Mmmmm!!

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: