Alla talar svenska

lördag, 20 oktober, 2007

Koreansk mat, del 1

Filed under: mat — allatalarsvenska @ 05:10

Jag har försökt skriva om koreansk mat i flera dagar nu, men det är ett brett ämne så det är svårt att veta var man ska börja. Som en sammanfattning kan man säga att:

  • ingen måltid är komplett utan kimchi.
  • all mat är nyttig på något sätt.
  • definitionen på vad som är ätbart är vid.

Kimchi är fermenterade grönsaker, oftast kinakål eller rättika, med chili och vitlök. Det både luktar och smakar ganska speciellt, så det tar ett tag att vänja sig. Förr förvarades
kimchi i speciella krukor man grävde ner för att hålla rätt temperatur. Nu för tiden har alla hushåll med självaktning (och plats)  en speciell kimchikyl, både för temperaturen och för att inte alla andra matvaror ska ta smak. Vi har ingen, så hela kylen luktar vitlök trots att vi inte ens har en öppen
kimchiförpackning. Lukten går inte bort så det är bara att vänja sig.

Om man är ute och äter med koreaner så spelar det ingen roll vad man beställer, det är alltid någon som
kommenterar de olika rätterna och vad de är bra för. Det kan vara allt från synen till matsmältningen. Det finns en speciell bakfyllesoppa och vissa rätter ska man äta vid vissa tidpunkter på året för att ”återfå styrka”. Mat får liksom inte bara vara god, den måste ha någon annan egenskap också. Det här gäller såklart bara koreansk mat. Västerländsk mat är inte bra för något, och därmed bara skräp om man frågar den äldre generationen. I och för sig är de flesta matställena med icke-koreansk mat snabbmatsställen som McDonalds och KFC, så de har en poäng.

Jag misstänker att punkt två och tre är tätt sammanlänkade; för att över huvud taget komma på
tanken att äta vissa saker hittade man på en hälsofrämjande anledning. Man måste ha i åtanke att Korea har varit ett väldigt fattigt land där det gällde att ta vara på allt. Det är ju i och för sig inte så unikt för Korea, men där andra länder har moderniserat sitt kök med ökat välstånd så håller man här kvar vid många traditionella rätter. Därför kan man tex få ”knäskålssoppa” gjord på allt som sitter i knäregionen på kossor. Eller vad sägs om grillade hönsfötter? De serverades på grillspett och det var liksom bara skinnet så det måste ha gått åt mer energi att få bort benen än vad man fick i sig när man åt dem. Andra lite märkliga saker är silkeslarver och levande minibläckfiskar som snacks. Jag har sett allt utom minibläckfiskarna, men eftersom jag är lite kinkig har jag inte smakat. Det sköter någon annan i hushållet. 🙂

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: